Alttext

Vådan av kärnklyvningsexperiment i köket

En toppelev på högstadiet vars kunskap i kemi och fysik överträffade lärarnas. På gymnasiet kom depressionerna och de ofullständiga betygen. Därefter elektrokonvulsiv behandling och psykiatriska mediciner på grund av alla de nattsvarta tankar som lever sitt eget liv i en deprimerads hjärna. Till sist sjukpension, dagverksamhet och kanske det mest intressanta, försök till att skapa kärnklyvning i köket.

En av förklaringarna var Aspergers syndrom som ger svårigheter att förstå omgivningen och därigenom passa in. Ett utanförskap som i vissa fall kan vara självvalt men också smärtsamt skapat av omgivningen. En fantastisk grogrund för depression. Också en grogrund för intresse och talanger inom vissa smala områden. Ibland kan dessa talanger vara till fördel, du kan bli en fantastisk musiker eller forskare. I andra sammanhang en fotboja om dina intressen inte uppskattas av någon annan, och du själv inte riktigt inser konsekvenserna av dem för andra.

Verkligheten i P3:s reportage om Richards specialintressen av kemi, fysik och farliga saker är både sorglig och dråplig på samma gång. Speciellt för mig som fascineras av naturvetenskap och psykiatri.