Sorg över ytterligare en valrörelse med maktspel

Den här texten är riktad till alla som sysslar med politik på någon nivå, för det gäller alla, oavsett parti man än företräder.

Sedan 2010 är jag medlem i Miljöpartiet. Jag har röstat på Miljöpartiet i varje riksdagsval sedan 1994, det blir sex stycken. Nu kommer jag motvilligt rösta på dem i ett sjunde.

Jag känner ingen som helst glädje över en ny valrörelse. Ingen kämpaglöd. Ingen tävlingsinstinkt. Däremot är jag ledsen över att det är som det är.

Det är som att politiken är ett spel, där det gäller att vinna till varje pris. Jag tror att våra politiska företrädare en gång blev politiker för att göra världen bättre. Men nu har de fastnat i hårda ord, elitism, smutskastning och makttaktik.

Allt är någon annans fel. Men hur vore det att erkänna sina misstag? Att säga: jag trodde på det här, men jag hade fel, jag ändrar mig, ni hade rätt. Det är mänskligt och har min djupaste respekt.

Man måste också visa Sverigedemokraterna respekt. Det är ovärdigt att påstå att motståndarna samarbetar med SD när SD röstar för motståndarsidan, men förneka det om SD röstar med det egna förslaget eftersom man då ser det som att man lyckades lura de dumma Sverigedemokraterna. Om man menar allvar med att inte vilja samarbeta med ett parti, då ser man till att söka andra samarbeten.

Jag önskar att man talade om vad man själva vill, istället för att förvrida motståndarens argument och vända det till dennes nackdel. Testa, det kanske blir bättre! Skillnaderna i svensk politik är inte större än att vi har råd med det. De hårda orden skapar bara fientlighet. Man kan vara oense, men ändå samtala och låta varandra komma till tals.

Även om motståndaren spelar fult, så finns det ingen anledning att själva göra det.

One thought on “Sorg över ytterligare en valrörelse med maktspel

  1. Håller med! Tycker att de kunde gjort som i Norrköping:
    Vi satte oss ner och skrev en lista på det vi tycker lika om. Den blev lång. Sen skrev vi en lista på det vi tycker olika om. Den listan blev mycket kortare.

Comments are closed.