Jag skulle inte heller välkomna Jimmie Åkesson till min arbetsplats

Räddningspersonal i Malmö tänker inte närvara när Jimmie Åkesson vill komma på besök. Vårdpersonal protesterar mot Jimmie Åkessons besök på akutmottagningen på SuS.

Jag skulle inte heller välkomna Åkesson till min arbetsplats i hans egenskap av SD-ledare på turné, även om jag inte heller skulle hindra honom.

På akutmottagningen träffar jag människor som flytt fruktansvärda förhållanden i  framför allt mellanöstern. De har lämnat familjen långt borta. De sitter månad efter månad i förvar och utreds. Men då är de också de som haft tur. De som tagit sig in i Europa. De som inte dött på vägen i en överlastad båt på medelhavet.

Om de inte var psykiskt sjuka av allt de upplevt innan de kom hit, så blir de det av att sitta och vänta. Och vänta.

Så när jag träffar de människorna som har upplevt allt detta, som är desperata. När jag blir förbannad över hur Sverige och Europa behandlar människor som flyr för sina liv, då skulle jag inte heller med den bästa vilja kunna välkomna Jimmie Åkesson eftersom han står för idéer som faktiskt är ren skär ondska, som handlar om att söka makten att dela upp samhället i förtryckare och förtryckta.

* * *

Jag skulle däremot gärna ha ett lugnt samtal med Jimmie. Bara han och jag. Utanför sjukhuset. Utanför min arbetsplats. Utanför yrkesrollen som läkare. Jag vill förstå hur han, och hans likar, tänker och känner. För jag tror ändå alla om gott. Jag vet att rädsla gör människor farliga och jag tror att hatet och ondskan kommer ur rädslan.

Text: Vinjettbild: källa – mer…